Kun je rouw omdenken?
Last updated on oktober 17th, 2024 at 03:55 pm
Kun je rouw omdenken?
Berthold Gunster (1959) is de grondlegger van Omdenken.
Omdenken is een andere manier van met problemen om te gaan.
Ik was benieuwd of Berthold in één van zijn podcasts zijn methode van omdenken toepaste op rouw. En inderdaad vond ik een aflevering over rouw.
Aflevering 119 Rouw omdenken
In aflevering 119 van de Omdenken podcast van Berthold Gunster gaat het over Yvonne (34). Yvonne verloor haar moeder toen ze in de twintig was, en recent haar vader. Het verdriet om haar vader zit Yvonne in de weg. Ze wil leuke dingen doen en genieten van het leven. Maar dat lukt niet door het verdriet. Daarom vindt Yvonne zichzelf ‘emotioneel wrak’.
Ik merk dat ik altijd toch weer onder de bekoring kom van Bertholds aanpak. Hij is vriendelijk en meelevend, maar houdt mensen tegelijkertijd een spiegel voor. Ik schiet regelmatig in de lach bij zijn podcast, ook als over ernstige zaken gaat.
Wat ik mooi vond aan deze podcast over rouw omdenken
In aflevering 119 waarin omdenken wordt toegepast op rouw troffen mij de volgende dingen.
Aanraakbaar verdriet
Berthold Gunster constateert dat Yvonne’s verdriet aanraakbaar is. Ik vind dat een mooie uitdrukking. Berthold bedoelt daarmee dat het bij Yvonne aan de oppervlakte ligt. Er zijn maar een paar zinnen voor nodig om het verdriet als het ware te activeren. Nou is dat in Yvonne’s ogen nou juist het probleem, maar Berthold benadrukt dat het verdriet juist een teken is van de grote liefde die ze voelde voor haar vader.
Gelukkig zijn als je huilt
In deze podcast vertelt Berthold een korte anekdote over zijn buurvrouw aan Yvonne. Deze buurvrouw verloor heel plotseling haar partner waarmee ze ruim 25 jaar samen was. Als ze zich erg verdrietig en zelfs radeloos voelt gaat die buurvrouw zitten en dan neemt ze de ruimte om eens flink te huilen.
‘En dan voel ik me zo gelukkig,’ heeft ze tegen Berthold gezegd. Berthold zegt dat hij dit ontroerend vindt, omdat dus blijkbaar verdriet en geluk tegelijkertijd kunnen bestaan.
Als ik toegeef aan mijn verdriet kom ik drie dagen lang mijn bed niet uit
Berthold stelt aan Yvonne voor om zich niet te verzetten tegen haar verdriet. Om zichzelf er als het ware in te laten vallen. Maar dat vindt Yvonne eng. Ze is bang dat ze dan meteen drie dagen lang in bed ligt te huilen. Dat trof mij, omdat het een gedachte is die ik ook vaak heb.
‘Als ik toegeef aan mijn verdriet ga ik in bed liggen en kom ik er nooit meer uit.’
Maar Berthold vroeg aan Yvonne: ‘Heb je het weleens geprobeerd?’ Yvonne moet bekennen dat ze het nooit heeft geprobeerd. En ik moet ook toegeven dat ik het nooit geprobeerd heb!
Hij zet er vraagtekens bij of het inderdaad 3 dagen zouden worden, of een week.
‘Probeer maar eens heel lang heel verdrietig te blijven. Dat lukt niet. Dan zie je die zon en dan denk je: ‘Ik mag niet gelukkig zijn, ik moet verdrietig zijn.’
Door het om te draaien: het verdriet niet weg te drukken, maar te omarmen zal Yvonne ontdekken dat het niet steeds zo pijnlijk blijft.
Omdenken rouw tot slot
Rouw en omdenken vind ik in eerste instantie niet zo goed bij elkaar passen. Het heeft toch iets lichtzinnigs om te doen alsof een andere manier van denken kan helpen bij het verlies van een kind, partner of andere dierbare. Daarvoor is het verdriet toch veel te groot en ingrijpend? Maar er zitten denk ik wel wel kleine eleménten in die kunnen helpen bij een rouwproces.
Zelf luisteren naar deze omdenken rouw podcast?
Behalve aflevering 119 gaat ook aflevering 143 over rouw. Je vindt alle podcasts op omdenken.nl/podcast. Je kunt ze gewoon op de computer luisteren, of via een app als Spotify, Apple Podcasts etc.
Meer weten over omdenken?
Berthold Gunster heeft diverse boeken geschreven over omdenken. En op zijn website vind je meer informatie over deze manier van denken. Op mijn blog Huisvlijt vind je een review van zijn boek Zoals verwacht loopt alles anders.
Meer podcasts vind je op mijn pagina met algemene informatie over steun bij rouw.
Wat vind jij van het idee van omdenken en rouw?
4 reacties