Bestaansrecht van Maarten Oversier + zijn reactie op mijn review!

bestaansrecht

Het boek Bestaansrecht van Maarten Oversier kwam op mijn pad door één van mijn leesgroepen.

Het is typisch zo’n boek dat ik uit mezelf nooit had gelezen.

In eerste instantie las ik het dan ook via Nextory op mijn smartphone. Maar na een paar hoofdstukken werd ik enthousiast en dacht: ‘Dit is misschien ook wel interessant voor Huisvlijt!’ Dat vind ik de kracht van leesgroepen:

je verkent tegen heug en meug nieuwe horizonten!

Hieronder een poging om verslag te doen van het boek Bestaansrecht, dat er overigens echt prachtig uitziet!

Bestaansrecht van Maarten Oversier

Heb jij last van onzekerheid? Ben je erg gevoelig voor prikkels en voel je je snel overweldigd? Of heb je last van ernstig eczeem? Of misschien reuma? Volgens het boek Bestaansrecht van Maarten Overdijk komt dit door een ‘onverwerkt verleden’.

Je symptomen zijn waardevolle aanwijzingen voor diepgelegen, vergeten of verdrongen verhalen.

Maarten Oversier behandelt in zijn praktijk cliënten met reïncarnatie- en regressietherapie. Zijn boek is een verzameling van al zijn kennis en ervaringen van de afgelopen 25 jaar.

Lichamelijke en emotionele klachten worden veroorzaakt door onverwerkte verledens

Heb jij last van lichamelijke en/of emotionele klachten? Volgens Maarten Oversier komt dat door gebeurtenissen die niet goed afgerond konden worden in, en nou komt het, vorige levens. Wie nog struikelt over het idee van vorige levens, zal misschien even moeten slikken, dat je ook klachten kunt krijgen vanwege de levens van je voorouders. Als je opa bijvoorbeeld zijn been verloor in de wereldoorlog en dat nooit verwerkt heeft, kan dit bij jou lijden tot bijvoorbeeld pijn in je onderbeen. Met behulp van een therapeutische sessie kan je ziel zijn of haar ‘unfinished business’ alsnog afmaken en verdwijnt de pijn in je onderbeen.

Zielenlogica: De ziel wil een herkansing

Maartens uitgangspunt is dat er een ziel is. Die ‘verblijft’ ergens. De ziel ervaart onverwerkte gebeurtenissen als een boek dat hij nooit heeft kunnen uitlezen. En dat wil hij wel! Dus kiest de ziel een lichaam en leven waarin hij dat alsnog kan doen. Maarten vergelijkt dit met een voetbal die je ziet liggen, en die je wilt wegschoppen. Net op het moment dat je been uithaalt naar de bal verdwijnt hij! Dat geeft een irritant onaf gevoel. Dat heeft de ziel dus blijkbaar ook bij onverwerkte gebeurtenissen. Maarten Oversier schrijft:

‘Wanneer iemand in een levensgevaarlijke situatie terecht komt en niet kan vluchten, blijft de behoefte om zich vrij te maken en te rennen alsnog in hem aanwezig. Dus trekt hij zo’n situatie weer aan. ‘

Hoe eczeem rond de polsen kan komen door een verleden als slaaf

Het boek Bestaansrecht bevat veel verhalen en voorbeelden. Hieronder een voorbeeld van het symptoom van eczeem rond de polsen en hoe deze klacht veroorzaakt wordt door een verleden als slaaf! Maarten beschrijft een slaaf die aan zijn polsen geboeid in een zinkend galeischip zit. Hij verdrinkt maar is nog steeds bezig zijn polsen los te rukken. Dit is volgens Maarten een voorbeeld van een ‘onaffe ervaring.’

‘The unfinished business’ bestaat hier uit het bewustzijn van de slaaf, die nog steeds gelooft dat hij vastgeketend zit aan die roeispanen. Dat  dát voor hem de laatste stand van zaken was, tonen zijn polsen door middel van het eczeem.’

Hoe kom je nou van dat eczeem af?

In een therapeutische setting moet de verdrinkingsdood van de slaaf opnieuw beleefd worden. Hij moet beseffen dat hij is overleden. Dat maakt het verhaal ‘af’. Het eczeem zal spontaan verdwijnen.

Een poging van mij dit praktisch toe te passen

Laat ik dit eens proberen toe te passen op mezelf! Ik voel me snel opgesloten en claustrofobisch. Om die reden draag ik alleen maar elastische kleding. Als ik naar de bioscoop ga, wil ik het liefst op de achterste rij aan de zijkant, zodat ik er makkelijk uit kan. Als ik het goed begrijp kan mijn gevoel van opgesloten zijn veroorzaakt zijn doordat ik in een vroeger leven letterlijk opgesloten zat.

Om van mijn claustrofobische gevoel af te komen zou ik dan terug moeten gaan naar dat leven, en het opgesloten daar opnieuw beleven én dit keer verwerken! Vervolgens zal ik in mijn huidige dagelijkse leven bevrijd zijn van dit gevoel. Dan kan ik ineens prima in het midden van de rij in de bioscoop zitten.

‘Ze’ proberen de wereld te veroveren!

Het deel over reïncarnatie vond ik best interessant. Op z’n minst heeft het mijn interesse voor mijn eigen voorouders flink aangewakkerd. Maarten Oversier adviseert dan ook: schud eens aan je eigen familieboom en kijk wat eruit valt. Ik wil best geloven dat voorouders invloed hebben op latere generaties.

Demonische krachten aan het werk

Maar net toen ik begon te denken: ‘Dit is best een interessant boek eigenlijk,’ struikelde ik over Maartens stelling dat er ergens een elite is ‘die achter de schermen opereert in geheime genootschappen.’

Die elite zou bestaan uit (onsympathieke, psychopatische) mensen, maar dat is het ergste nog niet! Die elite wordt op hun beurt aangestuurd door ‘voor de mens niet zichtbare, demonische krachten (…) Menige wereldgebeurtenis werd en wordt door hen georkestreerd met een achterliggende agenda om via een stappenplan zoals beschreven in de Protocollen van de Wijzen van Sion, uiteindelijk tot wereldheerschappij te komen.’

Het zijn deze demonen die zorgen voor al die trauma’s die onze ziel vervolgens in allerlei levens moet verwerken om het te kunnen loslaten.

bestaansrecht

Bestaansrecht: een onthutsend boek

Ik vind Bestaansrecht een onthutsend boek. Enerzijds vind ik het interessant, en kan ik me bij sommige dingen best wat voorstellen. Anderzijds heb ik moeite met het idee dat er ergens een enge elite probeert om de mensheid naar zijn hand te zetten.

Het leven is een tranendal, maar de dood ook!

Maar het naarste vind ik nog wel de stelling dat als je dood gaat, je nog steeds allerlei issues hebt! Maarten Oversier schrijft:

‘Dat het leven voor de gestorvene ook doorgaat, daar stond en staat lang niet iedereen bij stil.’!

Lekker dan. Ik denk toch graag dat iemand die overleden is rust heeft. Niet dat hij niet weet dat hij is gestorven en ronddoolt en nog steeds allerlei trauma’s beleeft. Wat een nare gedachte! Ook vind ik het ontmoedigend: het leven is best moeilijk. Nu hoor ik van Maarten Oversier dat het na de dood nog steeds moeilijk is. Het doet me denken aan een liedje van Freek de Jonge: ‘Er is leven, leven na de dood.’ Maar op deze manier zou ik daar liever voor bedanken.

Ook vond ik dit moeilijk om te lezen vanwege het overlijden van mijn dochter Lucy. Ik begon me spontaan zorgen te maken en me af te vragen of zij misschien dan ook niet vrij is van aardse zorgen.

Maarten Oversier: hoe kun je zelf je stamboom onderzoeken?

In onderstaand filmpje vertelt Maarten Oversier hoe je zelf kunt proberen aan de slag te gaan met je familiegeschiedenis!

Mijn conclusie over Bestaansrecht

Bestaansrecht is een prachtig vormgegeven boek met schitterende illustraties. Maarten Oversier is een sympathieke verteller die zich baseert op 25 jaar praktijkervaring als reïncarnatietherapeut. Hij beschrijft talrijke voorbeelden van cliënten die met emotionele en lichamelijke problemen bij hem kwamen, en dankzij reïncarnatietherapie gigantisch opknapten. Simpelweg omdat allerlei ‘oude meuk’ uit het verleden werd opgeruimd tijdens een sessie. Maar voor mij zijn zijn ideeën over een onzichtbare elite die de wereld wil veroveren een paar bruggen te ver.

Niettemin, je moet nooit het kind met het badwater weggooien.

Dus ondanks het, in mijn ogen, hoge complotgehalte vind ik Bestaansrecht zeker lezenswaardig. En geïnspireerd door Bestaansrecht heb ik eens flink aan mijn stamboom geschud, en mijn moeder het hemd van het lijf gevraagd over mijn familiegeschiedenis! Er viel van alles uit, zoals miskramen, klompvoeten, depressie en de oorlog.

Bestaansrecht is op zijn minst een mooie uitnodiging om je eigen familiegeschiedenis te verkennen.

Maarten Oversiers reactie op mijn review

Omdat ik het best een ingewikkeld boek vond, mailde ik mijn review naar Maarten Oversier zodat hij eventuele correcties en aanvullingen kon aangeven. Met zijn toestemming plaats ik hieronder zijn reactie/aanvulling op mijn review.

‘Beste Nicole,

Dank je voor je bericht. Leuk om jouw recensie te lezen. Ik lees een reactie van iemand die nog niet echt thuis is in deze materie, dat is bijzonder leerzaam. Dat leert mij op welke wijze de beschreven zaken aankomen in iemands belevingswereld.

Vooral het deel over deze elite vind je lastig en ja, dat kan ik natuurlijk begrijpen. Tegelijk vind ik het ook wel eens lastig dat er over deze zaken normaal zo weinig bekend is onder de mensen waardoor deze elite gewoon zijn gang kan gaan, en dat dus ook doet, dankbaar gebruik makend van de onwetendheid van de mensen.

Vooral in deze tijd.

Er bestaat een wereld aan informatie hierover. Boeken en films, gemaakt door hoogleraren, historici en specialisten die de gebaande paden van hun opgelegde visies eens verlieten. Hun materiaal en info wordt zoveel mogelijke weggehouden van de massa, maar is volop te krijgen. Het is dus wat mij betreft niet zozeer een ‘stelling’ dat zij bestaat maar een gevolgtrekking uit 27 jaar intensief therapeutschap.

Hoe dan ook, wat in de strekking van het boek voor mij telt, en wat ik benadrukt heb, is dat wij mensen lijden aan de gevolgen van traumatisering en dat deze overdraagbaar is door generaties. Zoals vele opa’s en oma’s geloofden om welke reden dan ook om in de hel te komen, en dat ‘wat dokter, dominee, minister of bankdirecteur zegt waar is’, zo geloven wij in 9/11, Co2, stikstof, corona, en noem maar op. Feit blijft dat verwerking van oude trauma’s en het leren doorzien van hun ontstaansgeschiedenis tot heling leidt. Vaak zelfs in termen van wonderen, hoewel die dat niet zijn zodra de mist in ons bewustzijn optrekt.

Dat er zo weinig over de dood bekend is, en over onze zielenleven, is mede veroorzaakt door de kerk die hun absurde versies daarover onder de mensheid verspreid hebben in combinatie met de wetenschap die het bestaan ervan uitsluit en dus al hun besluitvorming baseert daarop. Want wat er over gezegd of geschreven wordt, het verandert niets aan de wetten die er spiritueel gewoon bestaan en waar wij allemaal gewoon op aangesloten zijn.

Misschien vind Lucy het daarom ook wel fijn dat je deze invalshoeken ‘bij toeval’ dan toch gelezen hebt. Het lijkt me bijzonder emotioneel en ingrijpend een dochter te verliezen. Ik heb héél vaak gewerkt met mensen die dit hebben meegemaakt, en de verwerkingsprocessen bestonden altijd uit uitwisseling van informatie, uitleg over diepe belevingswerelden, diepere inzichten en emotionele ontladingen die onder uitzondering tot heling en innerlijk rust hebben geleid.

Jouw aan de boom schuddende foto is super leuk. Heel leuk dat je aandacht hebt besteed aan het boek en wat je recensie betreft, misschien wijzigen er nog wat dingen naar aanleiding van deze reactie. Het is is mooi om mensen nieuwsgierig te maken, dat is het doel van het boek. En ik weet natuurlijk dat het voor velen enigszins schokkend en verwarrend kan zijn. Een van mijn indiaanse leraren zei me: verwarring is altijd het voorstadium van nieuwe visies. En dat laatste is enorm gewenst voor mensen, zeker in deze tijd.

Warme groet,

Maarten Oversier’

Bestaansrecht kopen

Je kunt Bestaansrecht kopen voor 34,95 bij bol.com of je lokale boekwinkel. Het boek is zeer luxueus vormgegeven en de tekeningen een lust voor het oog.


Ontdek meer van Reis door het land van rouw

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

18 reacties

 1. Ik heb dit boek ook gekocht, gelezen en al diverse keren uitgeleend. Indrukwekkend en ik vind het fijn dat er in mijn familie zoveel verteld werd over voorouders. Nu kan ik best het een en ander plaatsen.

  Ik kan me heel goed voorstellen wat je schrijft over je dochter.

  Super dat je aandacht aan besteedt aan het boek ‘Bestaansrecht’ en dat je de reactie van Maarten Oversier hier ook plaatst.

 2. Toen ik de symptomen zag dacht ik dat gaat over mij.Daar moet ik wat mee doen.Maar het is mij dan weer net te zweverig.Hopelijk hoef ik niet met de problemen van mij voorouders te leven…Een mens heeft ook familieaire ziektes en genetische problemen .Je kan ook nog op 1 van je voorouders lijken…Nou dat vind ik al genoeg.

 3. Jaja. Ik geloof in reincarnatie maar niet in deze onzin van deze man. Je hoeft niet in je vorige levens te peuren om een oorzaak van je klachten te vinden. Je zit in dit leven en dat is soms al moeilijk genoeg.

 4. Als de gemiddelde regering al niets binnenboord kan houden hoe verwachten ze dan dat dergelijke complotten niet lekken en dat al eeuwen lang?

  Wat een nonsens!

 5. Wat mooi dit, je beschrijving van het boek en hoe tof
  ook de reactie van Maarten Oversier zelf daarbij, geweldig!
  Fijn dat je dit deelt en ook weer mee kan nemen op je pad.
  Er valt hoe dan ook nog zoveel te ontdekken, te ervaren.
  Ik denk zelf dat er altijd een middenweg is, jouw weg ♥

 6. Ah gruwel!
  De stiekeme heersende elite. Die zich toevallig laat voorlichten via Facebook en Instagram.
  Zie de Fabeltjesfuik van Arjan Lubach.
  Ik geloof er niet in.
  Lees ook eens “Eigen welzijn eerst” van Roxanne van Iperen over de opkomst van dit soort alternatieve denkbeelden bij het zgn. “welness-rechts”, dat zijn o.a. dit soort therapeuten.
  Aan mij is dit niet besteed.
  En ik vind het jammer, dat zoveel mensen erin geloven en zich daarom o.a. niet laten vaccineren (tegen corona en i.h. algemeen). En dat daarom zoveel gezondheidsschade is ontstaan.
  Ik ontken níet dat er intergenerational problematiek is, maar dat is een ander verhaal.

 7. De laatste tijd hoor/lees ik veel over trauma’s uit vorige levens of van voorouders verwerken. Ik weet niet goed,wat ik er van denken moet. Als het helpt bij sommige mensen,dan is het goed. Zelf had ik wel meer over de problemen/ trauma’s van mijn voorouders willen weten. Daar werd over gezwegen. Hoe gingen mijn oma en moeder met de zelfdoding van mijn opa om? Goed,dat jij wel “op tijd”bent gaan vragen over vroeger. En ja,ik geloof de verhalen van de mensen met een bijna dood ervaring. Van de tunnel,het licht en de overweldigende liefde na dit leven.

 8. Wat sympathiek dat de schrijver heeft gereageerd, ik heb dit boek op mijn E Reader gedownload. Heb al wat stukjes gelezen, erg interessant, maar denk dat het niet voor iedereen nodig is terug te gaan naar vorige levens, je hebt vaak je handen al vol aan dit leven. Maar denk dat het voor mensen met onbegrijpelijke trauma’s wel wat kan zijn. Ik sta er wel voor op en en haal er de dingen uit die mij aanspreken.

Geef een reactie