Gemis(t) in je leven

gemis(t) in je leven

Op 26 april vorig jaar overleed mijn vader.

Ik kan er niet over uit dat het al bijna een jaar geleden is…

En ik vind het érg dat het al bijna een jaar geleden.

Hoe is het mogelijk?!

Boek over rouw

In de bibliotheek leende ik een boek over rouw met de titel: Gemist(t) in je leven. De ondertitel is: ‘Omgaan met rouw(enden)’.

Het boek is gemaakt door Klari Nanning.

Dit boek over rouw kenmerkt zich door de combinatie van foto’s, tekeningen, gedichten en informatie over rouw.

Dat maakt dit boek over rouw bijzonder, maar ook een beetje hectisch.

Boek over rouw: Gemis(t) in je leven

Dit boek is zowel bedoeld voor de rouwenden als hun omgeving. Klari Nanning combineert in dit boek haar kennis en eigen ervaringen met rouw. Ze adviseert om de eerste bladzijden op volgorde te lezen, en daarna kun je gewoon kriskras door het boek gaan. ‘Tenzij er een pijl staat naar de pagina ervoor of erna,’ aldus Klari.

Hieronder een impressie:

boek over rouw
Deze stripjes vond ik geweldig, en treffend!

Onderwerpen in dit boek over rouw

Om toch een beetje wijs te worden in de wirwar aan foto’s, teksten en stripjes is er op bladzijde 9 een zoekwijzer. Daar vind je allerlei thema’s die behandeld worden. Zoals

 • Algemeen
 • Beeldtaal
 • Cultuur
 • Geloof
 • Gezin
 • Hulpverlening
 • Theorieën
 • Stijlen van rouwen
 • Rituelen
 • Niet erkende rouw
 • Zelfdoding
 • Werk

Terwijl ik het boek las/doorbladerde duizelde het me enigszins. Er staan rake dingen in. Maar ik voelde me dermate overweldigd door de hectische vormgeving, dat het lastig was om ze tot me te laten doordringen.

Vermoedelijk was dat mijn fout: dit boek over rouw is een boek dat je er zo nu en dan bij pakt, en openslaat.

Voor mij werkt het in ieder geval niet om het in één keer door te nemen.

Nog een impressie:

boek over rouw

Wat zeg je tegen iemand met verdriet?

Het is een bekend probleem: wat zeg je tegen iemand met verdriet? Er is menig boek over geschreven. Vaak met voorbeelden van de ‘stomme’ dingen die mensen hebben gezegd tegen rouwenden. Of dat ze snel de straat oversteken als ze een rouwende zien.

Maar dat snel de straat oversteken, is in mijn ogen juist uit angst om de eerste fout te maken: Iets stoms zeggen.

Daarom vond ik onderstaand gedicht in Klari’s boek erg treffend. Daarin staat dat het soms gewoon nooit goed is wat iemand zegt.

boek over rouw

Wie is eigenlijk Klari Nanning?

Wat dit boek ook mist is het verhaal van Klari Nanning. In de inleiding las ik dat ze veel over rouwen heeft gelezen, en zelf mensen heeft verloren. Maar ik had er Google voor nodig om erachter te komen dat Klari haar pasgeboren dochtertje verloor.

Zoiets maakt voor mij best heel veel uit als ik een boek over rouw lees.

Het maakt het boek waardevoller.

In het artikel waarin ik dit las vertelt Klari dat ze destijds zelf geen boeken kon vinden die haar konden helpen bij haar rouw. Dit boek is haar manier om dit gat te vullen voor anderen.

Hoe las ik ik dit boek in verband met het overlijden van mijn vader?

Eén van de redenen dat ik dit boek wilde lezen, is het overlijden van mijn vader vorig jaar april. Ik kan niet zeggen dat het ‘een feest van herkenning,’ was of dat het troost bracht. Wat dat betreft vond ik het een ‘gewoon’ boek. Het heeft me niet per sé geholpen wat betreft het verlies van mijn vader.

Wat me wel trof was het advies aan de omgeving om over de overledene te blijven praten. Om dat onderwerp niet te mijden, uit angst dat je bij iemand het verdriet oprakelt.

Zelf vind ik het tenminste echt heel fijn als iemand tegen mij over mijn vader begint.

Mijn conclusie over dit boek over rouw

Gemist(t) in je leven is een leuk en origineel boek over rouw. Het is anders dan anders door de speelse opzet. Ik vond met name de stripfiguren en dialoogjes erg leuk. Wat betreft de vele foto’s: ik vond de kwaliteit niet zo goed.

Eerlijk gezegd verdient dit boek het om opnieuw te worden uitgegeven, maar dan met kleurfoto’s.

Tot slot herhaal ik mijn conclusie dat je dit boek niet moet willen lezen van begin tot eind. Net zoals je elke dag een Tarot kaart kunt trekken, kun je elke dag dit boek pakken, en het ergens openslaan.

Daarnaast kun je doorbladeren naar het onderwerp dat jou bezighoudt en dat lezen.

Boek over rouw kopen

Wil je Gemis(t) in je leven van Klari Nanning kopen? Ze hebben het warempel niet eens bij bol.com! Terwijl ze daar tegenwoordig toch zo’n beetje alles verkopen wat los en vast zit.

Wel kwam ik daar een eerder boek van Klari tegen, getiteld Tintelingen:

Klari’s boek verkrijgbaar via Uitgeverij Heijink

Ik zocht de uitgeverij van haar nieuwe boek op, en dat is Uitgeverij Heijink. Dit is een uitgeverij waarbij mensen zelf hun eigen boek uitgeven. Ik vermoed dat dit ook verklaart dat de kwaliteit van de foto’s in het boek mooier zou kunnen zijn.

Hoe dan ook, op de site van Uitgeverij Heijink is een shop, en daar kun je het boek kopen! Het kost 25,-.

Meer boeken over rouw

Hieronder 8 andere boeken over rouw die ik heb gelezen.

 1. Je mag me altijd bellen
 2. Stad vol ballonnen
 3. Doolhof van de rouw
 4. Hier zijn geen woorden voor
 5. Zoals vogels vliegen
 6. Afscheid nemen. Loslaten wat dierbaar is
 7. Aan de randen van de dag van Femke van der Laan
 8. Van missen krijg je het koud
 9. Papa’s rouwen ook

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie