Vertroostingen van Dirk de Wachter review

vertroostingen

De boeken van Dirk de Wachter lees ik graag. Dus toen ik hoorde over zijn boek Vertroostingen keek ik ernaar uit. Alleen de ondertitel vind ik al prachtig: ‘Gewone woorden van Dirk de Wachter’.

Als liefhebber van wat Dirk de Wachter ‘de gewonigheid’ noemt, vond ik dat meteen al een aanbeveling.

 Vertroostingen van Dirk de Wachter: waar gaat het over?

Eind september 2021 kreeg de Belgische psychiater Dirk de Wachter de diagnose dat hij kanker heeft. Zijn boek Vertroostingen gaat over ‘zijn confrontatie met een levensbedreigende ziekte,’ staat er op de achterflap.

Hoe reageer je als jou iets ergs overkomt?

Het is een intrigerend gegeven. Hoe gaat iemand die gespecialiseerd is in mensen in nood begeleiden ermee om als hem zelf iets afschrikwekkends overkomt? Kun je dan nog steeds de kalmte bewaren?

Kun je de wijsheid waarmee je anderen helpt op jezelf toepassen? Of blijkt het ineens heel anders te zijn als het jou treft? Ik vond het geruststellend te lezen dat Dirk de Wachter niet in de war raakte, of plotsklaps grote nieuwe inzichten kreeg.  Zo schrijft hij:

‘Ik ging niet weer plots geloven en ook over wat troost biedt, kreeg ik niet plotseling totaal nieuwe inzichten. Het kan pathetisch klinken, maar ik moet zeggen dat ik daarin eerder gelijk had. Ik ben er zelfs in bevestigd.’

En wat is dan dat inzicht dat hij al had? Dat zijn volgens Dirk de Wachter de vertroostingen die je vindt in het contact met de Ander. En dat zijn de kleine dingen. Een hand op je schouder, een blik, aandacht, iemand die de moeite neemt om naar je te luisteren. Het zit in wat Dirk de Wachter dus noemt ‘de gewonigheid’.

Vertroostingen: blik in ziek zijn en vertroostingen

Dirk de Wachter vertelt in zijn boek over zijn ervaring met kanker en de dingen waarin hij troost vindt. En er zijn veel dingen waarin je als mens troost kunt vinden! Hij wijdt verschillende hoofdstukken aan dingen waarin mensen troost kunnen vinden.

 1. De troost van het kleine goede
 2. De troost van het niet weten
 3. Troost van de rituelen
 4. Troost van het samenzijn
 5. Troost in de filosofie
 6. Troost in muziek van Bach en Cohen
 7. Troost door de kunst
 8. Troost door poëzie
 9. Troost door God en natuur
 10. Troost door de stad Parijs
 11. Troost door vriendelijkheid van een ander

Het belang van vriendelijkheid – kind verloren

Dirk de Wachter schrijft dat hij bij zijn studenten psychotherapie altijd aandringt op vriendelijkheid.

‘Mensen zitten in de miserie en het minste dat je voor hen kunt doen, is vriendelijk zijn. Daarmee los je hun pijn niet op. Heeft iemand een kind verloren, dan breng je dat niet terug met vriendelijkheid. Maar wat kun je anders doen? Wees dus op z’n minst een beetje vriendelijk.’

Vooral dat deel over mensen die een kind zijn verloren raakte mij natuurlijk erg. Maar ik kan zijn oproep tot vriendelijkheid inderdaad van harte onderschrijven!

Dirk de Wachter in Buitenhof

In onderstaand filmpje zie je Dirk de Wachter praten over zijn boek en zijn ziekte in Buitenhof.

Tot slot

Het boek Vertroostingen is een mooi boek, dat denk ik zeker kan steunen in donkere tijden. Maar ook als het leven je toelacht is het een aanrader en oproep om je bewust te zijn van al het goede en de kracht van de hele gewone dagelijkse dingen.

Je hoeft niet ‘groots en meeslepend’ te leven om een goed en zinvol leven te leiden.

Het geluk vind je Dirk de Wachters ‘gewonigheid’.

Vertroostingen van Dirk de Wachter kopen

Het boek is voor 24,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Het lijkt mij ook geschikt als liefdevol cadeau voor mensen die een levensbedreigende diagnose hebben gekregen. Want hier is nou iemand in hetzelfde schuitje, en hij laat zowel zien hoe je ermee kunt omgaan, als zijn eigen kwetsbaarheid.

Lees-en kijktips

Waarin vind jij vertroostingen?


Ontdek meer van Reis door het land van rouw

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

15 reacties

 1. ‘Gewonigheid’ vind ik een prachtig woord. Ik heb nog nooit iets van Dirk de Wachter gelezen, vooral omdat ik hem een beetje een ‘hype’ vind tegenwoordig, maar dit klinkt toch wel heel goed. En fijn dat jij er herkenning in vond.

 2. Toevallig heb ik gisteren een lang intervieuw met hem gelezen in het NRC. Ook indrukwekkend.
  Misschien heb je de mogelijkheid dat als gast digitaal te lezen. Wij hebben een abonnement erop

 3. Dankjewel Nicole voor het delen hiervan. Dirk de Wachter is een geliefd persoon in ons huis. Eerder heb ik zijn boek Borderline Times gelezen vanwege mijn diagnose Borderline. Naast deze diagnose heb ik nog 7 diagnoses en zowel mijn man als ik vinden altijd troost in de boeken, interviews etc van Dirk.

  Ook is het erg pijnlijk dat wij in de hel leven en eenzaam zullen gaan. Wij missen het zo vreselijk om gezien en gehoord te worden of af en toe een arm om ons heen te krijgen. Eenzaamheid kwijnt je weg.

  Helaas zijn mijn man en ik niet in de luxe positie om gesprekken met deze psychiater te kunnen hebben. Dat zou een verrijking zijn.

   1. Hoi Nicole,
    Wij zijn dankbaar dat wij elkaar hebben. Dat geeft wat troost. Het boek is onder onze aandacht en zullen we zeker nog eens lezen!
    Liefs Janie

 4. Prachtig boek, de gewonigheid en dagdagelijksedingen,
  letterlijk het gewone zit in het kleine, het kleine goede….
  De bekommernissen van mensen…
  Een kopje thee drinken bij thuiskomst en vragen hoe was je dag….
  Het troostvolle van aanraken en vragen hoe is het?….
  Echt contact…
  Niet wegduikend achter je…telefoon, tablet of pc.

Geef een reactie