5 Fases van rouw: Die arme Elisabeth Kübler Ross

fases van rouw van Kübler ross

Wie in het Land van rouw belandt, komt doorgaans al snel de zogenoemde 5 fases van rouw van Elisabeth Kübler Ross tegen.

Je weet wel:

Je begint met ontkenning, dan word je boos waarna je probeert te onderhandelen met de stomme realiteit.  Dat lukt natuurlijk niet, waardoor je verdrietig wordt en tot slot kom je bij aanvaarding en kun je verder met je leven.

En dan wordt een beetje verontwaardigd gezegd dat die 5 fases van rouw helemaal niet kloppen. Dat het rouwproces, of de reis door het land van rouw helemaal niet zo rechtlijnig is als die handige rouwfases doen voorkomen.

Kijk dit zijn de 5 fases van rouw volgens Kübler Ross:

U3173699, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Het grote misverstand over de fases van rouw van Elisabeth Kübler Ross

Maar er is iets heel belangrijks als het gaat om de fases van rouw van Elisabeth Kübler Ross! En dat is dat ze het helemaal niet had over rouwen na het verlies van een dierbare! Nee, Elisabeth Kübler Ross onderscheidde deze fases naar aanleiding van haar gesprekken met mensen die ongeneeslijk ziek waren. Zij observeerde dat ze bepaalde stadia doorliepen bij het verwerken van hun naderende dood.

Maar nooit beweerde Elisabeth Kübler Ross dat deze rouwfases van toepassing zijn op het verdriet en de rouw die je voelt na het overlijden van een dierbare!

Sterker nog, ze baalde zelf ook enorm van wat er gebeurde met haar gedachtegoed. Hieronder zie je het boek dat het allemaal veroorzaakte:

fases van rouw

Manu Keirse: rouwtaken i.p.v. fases van rouw

Wie een goed alternatief zoekt voor het idee van 5 fases van rouw, kan onder andere terecht bij Manu Keirse. Hij onderscheidt in plaats van fases rouwtaken. Dat maakt het ook actiever, vindt Keirse. In een fase zít je immers, maar een taak kun je uitvoeren.

  1. De werkelijkheid van het verlies onder ogen zien.
  2. De pijn van het verlies ervaren.
  3. Je aanpassen aan de wereld na dit verlies.
  4. Weer leren genieten en herinneringen bewaren.

Meer hierover vind je in zijn boek Helpen bij verlies en verdriet.

manu keirse fases van rouw

Een ander aansprekend rouwmodel vind ik dat van herstelgericht en verliesgericht rouwen.

David Kessler en Kübler-Ross over de 5 stadia

Overigens schreef Elisabeth Kübler-Ross in samenwerking met David Kessler later een boek waarbij ze de 5 stadia alsnog in verband bracht met rouw na een verlies. Maar op de eerste pagina staat nadrukkelijk dat de 5 stadia niet lineair zijn. Oftewel: het is niet gezegd dat je ze allemaal doorloopt, en het is al helemáál niet zo dat er een vaste volgorde in zit.

N.B.

Kübler Ross is overigens niet de enige wier theorie verkeerd werd begrepen en eigen leven ging leiden. Hetzelfde gebeurde met de zogenoemde piramide van Maslow die iedereen kent. Maar Maslow had het nooit over een piramide van behoeften! Zo zou Maslow nooit hebben beweerd dat je eerst de basisbehoeften moet vervullen voordat je kunt doorstromen naar een hoger niveau.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie