De feestdagen en het Neem een geit principe

neem een geitKen je het verhaal Neem een geit?

Nu de feestdagen genadig voorbij zijn, moest ik daar ineens aan denken want ik zie parallellen!

Het verhaal Neem een geit

Een Joodse man voelt zich overweldigd door zijn leven. Hij heeft het druk met een eigen zaak, vijf kinderen en een zwangere vrouw. ‘Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen!’zegt hij tegen de rabbijn. ‘Kunt u mij helpen?’ De rabbijn antwoordt:

‘Neem een geit!

Dus de man koopt een geit en neemt die mee naar huis. Maar die geit is enorm irritant. Hij poept overal, vreet aan de meubels en maakt het leven van de Joodse man nog moeilijker dan het was. Na een week is hij het helemaal zat, en gaat terug naar de rabbijn. Hij zegt:

‘Wat moet ik doen? Sinds ik die geit heb is het nog erger geworden! Zeg me alsjeblieft wat ik moet doen!’

En de rabbijn antwoordt:

‘Doe de geit de deur uit.’

Opnieuw volgt de man het advies op.

Een grote rust daalt over het huis neer nu die irritante geit weg is. De man knapt helemaal op, en voelt zich veel beter.

Neem een geit en de feestdagen

Het verdriet om het verlies van een dierbare draag je altijd bij je. Maar voor de meeste mensen maken de feestdagen de pijn nog wat erger. Ik zie een parallel tussen de feestdagen en de geit!

De feestdagen zijn de geit.

Nu de feestdagen voorbij zijn, voel ik me opgelucht en beter. Ik sta bij wijze van spreken ‘in de plus,’ simpelweg omdat de feestdagen voorbij zijn, oftewel omdat de geit weg is!

P.S. Je kunt het verhaal online gratis nalezen in Claudia de Breijs boek Neem een geit.


Ontdek meer van Reis door het land van rouw

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Een heel mooie vergelijking: de feestdagen vergelijken met een geit. Daar zou Hanneke Groenteman (die het verhaal aan Claudia vertelt) beslist trots op zijn. Ik ben blij dat het iets beter met je gaat. Iets is best veel als je van niets komt…

Geef een reactie