Gratis cursus Leven met verlies

cursus leven met verlies

Er zijn diverse gratis online cursussen om mensen te helpen met hun verdriet en rouw. Eén van de cursussen die ik heb gedaan is de online cursus Leven met verlies.

Deze doe je gewoon thuis in je eentje.

In de trailer van de cursus benadrukken ze dat verlies verschillende vormen heeft. Je kunt een dierbare verliezen, maar je kunt ook rouwen om het verlies van een baan of je gezondheid.

N.B. Laat je niet afschrikken door de website waarop deze cursus wordt aangeboden: ikzoekgod.nl. De cursus is gebaseerd op principes uit de verlies- en rouwbegeleiding en het christelijk geloof, maar ik vond hem vrij neutraal. Ook als je niets op hebt met geloof kan deze cursus behulpzaam en waardevol zijn.

Cursus Leven met verlies

De cursus bestaat uit korte stukjes tekst, videofragmenten, foto’s en vragen die je moet beantwoorden. Hoewel er sprake is van een coach heb ik nooit een reactie gehad op mijn schrijfsels.

Hieronder zie je de cursus Leven met verlies en mijn antwoorden in juni en juli 2023. Elf en twaalf maanden na het overlijden van mijn dochter. Ik deel dit omdat ik hoop dat anderen er wat aan kunnen hebben.

Even kennismaken Wat wil je over jezelf vertellen aan je e-coach? Wat is goed om te weten? Zijn er andere vragen die je nu al wil stellen?

nicole o.
Mijn dochter Lucy is op 10 augustus 2022 heel onverwachts gestorven.

Eerste indruk Welke foto verbeeldt volgens jou rouw en waarom?

nicole o.
1 pijn en wanhoop. Foto 8 ook. Naar de buitenwereld goed lijken te functioneren maar van binnen is alles stuk en rauw van de schok en het verdriet.

Soorten verlies Waar ervaar jij verlies in? Waar rouw jij om?

nicole o.
Het verlies van mijn kind. Van mijn dochter Lucy.

Hoe lang? Op welke momenten word jij geconfronteerd met rouw?

nicole o.
Ik voel het verlies van mijn dochter Lucy de hele dag.

Wat is normaal Bij wat in jouw rouwproces vraag je je soms af of het wel normaal is?

nicole o.
Dat ik me het liefst wil terugtrekken en een jaar lang een winterslaap wil gaan houden. Een jaar lang niets moeten of hoeven. En tegelijkertijd onrust voelen als ik dan eindelijk wat rust krijg.

Emoties en gevoelens Welke gevoelens en emoties herken jij?

nicole o.
angst, zorgen, verdriet, stress, verlies, shock, verdoofd.

Uniek rouwtraject Hoe is of was dit bij jou? Hoe kun je in contact met anderen blijven in je verlies?

nicole o.
Ik wil graag veel en vaak praten over onze dochter Lucy, maar mijn man vindt dat juist erg moeilijk. Dat is niet altijd simpel. Ik probeer me in te houden en niet te vaak over Lucy te praten, en bij tijd en wijle vraag ik mijn man om over haar te praten als ik het echt heel erg graag wil. Elkaar de ruimte geven in ons omgaan met het verlies is denk ik de rode draad.

Overigens is mijn verliescurve niet met pieken en dalen. Het is eigenlijk permanent een lage lijn van verdriet. Mijn baseline kent geen pieken en is verdriet.

De maatschappij Hoe krijgt rouw en verlies ruimte in jouw leven?

nicole o.
Ik heb nu besloten om in ieder geval de komende maand juli 2023 helemaal NIETS meer te doen. Alle afspraken afgezegd. Ik wil me minimaal een maand terug gaan trekken als een soort kluizenaar. Sinds het overlijden van mijn dochter Lucy op 10 augustus ben ik voor mijn gevoel bezig geweest met mijn sociale omgeving intact te houden. Omdat ik bang ben dat ik bruggen verbrand die ik nog weer nodig heb.

Daarnaast zag ik ook geen alternatief voor ‘maar gewoon doorgaan’. Maar achter dat doorgaan zat ik steeds te wachten op het moment dat ik kon stoppen. Dat ik kon gaan stilstaan en doen wat ik ten diepste verlang: mezelf terugtrekken als een gewond dier en eerst eens tot mezelf komen. Niettemin was er wel tijd voor rouw om Lucy: elke ochtend dertig minuten en elke avond ook 30 minuten.

Wat heb je nodig? Waar of waarin vind jij troost en steun?

nicole o.
In rust en stilte. In mijn eentje zijn. En ik vind een kaartje van iemand, een mailtje of een appje waaruit oprecht medeleven blijkt ook geweldig. Daar word ik blij van, en dan voel ik me ‘gezien’ in mijn verdriet. Maar ik heb dus geen behoefte aan mensen om me heen.

Balans rouwen – herstellen Wat herken jij als verliesgericht bij jezelf? En wat als herstelgericht?

nicole o.
Verliesgericht: muziek luisteren en aan mijn dochter denken. En een kaarsje aan doen bij haar foto elke dag. Beide doe ik twee keer per dag.
Herstelgericht: meer rust en stilte, afspraken afzeggen, hardlopen, huishouden doen, met andere kinderen iets ondernemen.

Contact met anderen Wat zijn jouw ervaringen met hoe iemand op jouw verlies reageerde?

nicole o.
Wisselend. Maar ik probeer altijd te kijken naar de achterliggende intentie, en die is doorgaans heel goed. Daar focus ik op, niet op eventueel onhandige woorden.

Loslaten!? Hoe kun jij symbolische aanwezigheid of betekenis geven aan je verlies?

nicole o.
Door over mijn dochter te schrijven op mijn blog. En ik draag een armbandje met de geboortesteen van januari, de maand dat ze is geboren. En als het hard waait, dan is dat energie, en dan denk ik weleens dat dat misschien Lucy is.

Godsbeeld Hoe zie jij God?

nicole o.
Als iets ongrijpbaars. Als een soort kracht die ik hoop dat er is.

Waarom is er lijden? Welke van deze tegeltjes spreekt jou het meeste aan en waarom?

nicole o.
Lijden hoort bij het leven. Zo is het nu eenmaal. Het is de kunst er toch wat van te maken.

Zondeval Wat spreekt je aan in het filmpje en wat niet?

nicole o.
Wat me aanspreekt zijn de vragen en de ruimte voor de vraag of God bestaat. Wat me niet aanspreekt is het voorstellen van God en Jezus als bijna mensen.

Waarom? Welke waarom-vragen heb jij?

nicole o.
Die heb ik niet. Er is geen waarom denk ik. Het is gewoon het leven. Er is geen achterliggende reden waarom vreselijke dingen gebeuren.

Mee-lijden Wat kun je met het idee dat Jezus weet hoe je je voelt en met je mee wil lijden?

nicole o.
Jezus was een mens die jaren geleden leefde. Medeleven is fijn, maar ik geloof niet dat een concrete Jezus weet hoe ik me voel en met me meelijdt.

Betekenis geven Wat vond je ervan om dit zo te doen?

nicole o.
Confronterend, pijnlijk en verdrietig makend.

Zin van het leven Welke spreekt jou aan en waarom?

nicole o.
1 omdat er geen garanties zijn. Je weet niet wat je boven het hoofd hangt in het leven, en dat is een onveilig gevoel. Je kunt je best doen en enige invloed uitoefenen, maar uiteindelijk heb je geen controle.

Samenvatting Wat heb je je in dit blok gerealiseerd of ontdekt?

nicole o.
Dat mijn verliescurve vrij vlak is. Ik heb niet echt pieken. Het voelt alsof de baseline simpelweg verdriet is, met soms een kleine oprisping van iets minder pijn of plezier hebben in iets.

Samenvatting Welk inzicht heb jij in dit hoofdstuk opgedaan?

nicole o.
Geen nieuwe inzichten. Het verlies van mijn dochter doet pijn.

Wat neem jij mee uit dit hoofdstuk?

nicole o.
Dat het leven je overkomt en dat je er weinig aan kunt doen. Geen controle. Dat vind ik niet fijn.

Afsluiting Wat heb je ontdekt in deze cursus? Wat heeft het meest je geraakt? Wat neem je eruit mee voor je eigen leven?

nicole o.
De video van de vader die zijn dochter verloor en vertelt dat hij nog steeds zou zeggen: ‘Als er iets met mijn kind gebeurt, hoeft het van mij niet meer. ‘En dat hij vervolgens constateert dat hij toch overeind is gebleven. En dat dit misschien de christuskracht is. Dat vind ik mooi, en ik denk dat dit misschien ook is wat mij overeind houdt.

Meer doen met rouw en verlies Kan je in één zin samenvatten wat je hebt gehad aan deze cursus? Of heb je misschien andere opmerkingen?

nicole o.

De cursus is een klein beetje balsem voor de pijn en de ziel.

Cursus Leven met verlies Nawoord

Wat ik goed van aan de cursus Leven met verlies, is dat hij je een beetje helpt om je gedachten en emoties in kaart te brengen en te ordenen. Je hoeft er gelukkig niet veel tekst voor te lezen, of lange filmpjes te krijgen, want daar heb ik nooit zin in. Je kunt de cursus gebruiken als een soort dagboek, of als ‘prompts’ om dingen op te schrijven die je bezighouden.

Ik denk ook dat het fijn kan zijn om later terug te lezen hoe je dingen hebt beleefd. Dat is ook een reden om de cursus te doen denk ik. Zo kun je later nog eens teruglezen hoe het destijds met je ging.

Cursus Leven met verlies verlies volgen

Je kunt deze cursus gratis volgen via ikzoekgod.nl. Er zitten geen addertjes onder het gras, en ik heb nog nooit mailtjes gekregen of zo na de cursus.

Hieronder de trailer van de  cursus Leven met verlies

Het mag duidelijk zijn dat ik de cursus Leven met verlies een aanrader vind. Je hoeft er niet de deur voor uit, hij is gratis en niet ingewikkeld of belastend.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

    1. O toch wel. Ik had een reactie getypt maar die kwam niet door. Nog een keertje: bedankt voor dit. Ik ga hem doorgeven aan 3 familieden. Ook bedankt voor het inkijkje.

Geef een reactie