Een bordje op de lege plek?

een bordje op de lege plek

Op de website Bright Elephant las ik de tip om een lege stoel aan tafel te zetten voor degene die je moet missen. Of een bordje op de lege plek.

Of een foto.

Nou hoef ik geen lege stoel neer te zetten, want de stoel waar Lucy altijd op zat staat er altijd al.

En inderdaad: hij blijft pijnlijk leeg op Eerste Kerstdag.

Maar zal ik inderdaad een bordje voor Lucy neerzetten? De tafel ook voor haar dekken?

Een bordje op de lege plek?

Wil ik een bordje op een plek die leeg blijft? Soms wordt de tafel dekken voor iemand die er niet meer is, ook weleens genoemd als symptoom van iemand die niet kan loslaten. Die ‘blijft hangen’ in het verdriet.

Anderzijds zijn er diverse culturen waarin ze eten klaarzetten voor de doden. Bijvoorbeeld op de Mexicaanse Dag van de Doden. De tafel dekken voor iemand die je mist kan denk ik ook een vorm zijn om het gemis en het verdriet letterlijk en figuurlijk een plek te geven. Ook al mag je ‘iets een plekje geven,’ tegenwoordig niet meer zeggen. Zucht.

Wat vinden mijn man en kinderen van een bordje op de lege plek?

Ik besloot mijn man en kinderen te vragen wat zij vinden van het idee om een  bordje aan tafel te dekken voor Lucy, eventueel in combinatie met een foto van Lucy. Mijn jongste dochter Teuntje vind het idee van een foto op de lege plek aan tafel drie keer niks, maar een bordje voor Lucy neerzetten lijkt haar prima. Mijn jongste zoon vindt juist een bordje neerzetten een raar idee, maar een foto kan dan weer wel wat hem betreft. Mijn man vindt het allebei niks.

En ik?

Ik weet het zoals het gewoonlijk weer eens niet.

Maar diep van binnen denk ik geloof ik:

‘Ook al zit Lucy er niet letterlijk, ze is er wel degelijk bij.’

Een bordje op de lege plek, of een foto voegt daar eigenlijk niet veel aan toe voor mij. Ik geloof dat ik haar liever in mijn gedachten bij me heb.

Maar ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn voor wie een bordje op de lege plek wel degelijk troostend is. En dat is geweldig.

Alles wat de pijn kan verzachten is welkom.

Wat zijn jouw gedachten over een bordje op de lege plek aan tafel?


Ontdek meer van Reis door het land van rouw

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Voor mij geldt dat de lege plek pijnlijk genoeg is zonder bordje of foto. Maar ik vind het ook wel weer een mooi gebruik. Ik wens je veel sterkte deze moeilijke dagen.

  2. Wij hebben dat nooit gedaan: een leeg bord of foto aan tafel. Dat vind ik eigenlijk nog meer confronterend dan het al is.
    De plaats van Justus aan tafel is altijd leeg, behalve als er iemand komt eten, want dan zit ik op die plaats. Ik wil niet dat er iemand anders op zijn stoel zit.

Geef een reactie