Rouw en je lichaam: Alarm! Alarm!
Last updated on oktober 28th, 2024 at 10:39 am
Rouw is niet alleen maar een emotionele reactie. Rouw werkt door in je hele lichaam. Rouw manifesteert emotionele pijn via lichamelijke symptomen. Niet voor niets zijn veel mensen heel erg moe na het verlies van een dierbare. In het boek Van missen krijg je het koud schrijven ze ook al over het effect van rouw op je lichaam.
Gina Moffa benadrukt eveneens het effect van rouw op je lijf. Ze schrijft in haar boek doorgaan is niet hetzelfde als loslaten:
Je lichaam heeft invloed op je verdriet, en je verdriet heeft invloed op je lichaam
Het lichaam gebruikt 12 stelsels om te functioneren
In haar boek doorgaan is niet hetzelfde als loslaten schrijft Gina Moffa dat ons lichaam draait op maar liefst 12 stelsels
- zenuwstelsel
- ademhalingsstelsel
- spijsverteringsstelsel
- hormoonstelsel
- urinewegstelsel
- spierstelsel
- cardiovasculair stelsel
- nierstelsel
- voortplantingsstelsel
- lymfestelsel
- bloedstelsel
- de huid
Als één van deze stelsels niet goed werkt, werkt dat door op de andere systemen en kun je lichamelijke klachten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan extreme vermoeidheid, sneller ziek worden, slechtere coördinatie waardoor je je sneller stoot en hoofdpijn. Er ontstaat dus een soort kettingreactie:
Je zenuwstelsel in de alarmstand
Volgens Gina speelt het zenuwstelsel een hele grote rol bij rouw omdat het in de alarmstand gaat. Toen de politie bij ons in de keuken zat en ik net het slechte nieuws had gehoord, begon mijn hele lichaam te trillen van de schok. Op dat moment gingen mijn geschokte zenuwen helemaal in de alarmstand.
Luister naar je lichaam
Je lichaam probeert je wat te vertellen. Het begint op rustige toon, maar als je weigert te luisteren gaat je lijf harder schreeuwen in de vorm van heftiger lichamelijke klachten.
Wat wil mijn lichaam mij vertellen?
Zo op het oog vind ik de lichamelijke gevolgen van het verlies van mijn dochter Lucy nog wel meevallen. Wel was ik in het eerste jaar vaker verkouden en heb ik geloof ik twee keer in bed gelegen met koorts, keelpijn, hoesten en verkoudheid. Daarnaast heb ik wat vaker hoofdpijn, soms buikpijn en heb ik een keer blaasontsteking gehad. Ook heb ik pijn in mijn schouders gehad. Oh ja, en mijn cholesterol was in het eerste jaar na 10 augustus 2022 gestegen naar 8,4.
Rouw werkt me letterlijk op de zenuwen
Maar waar ik het meest last van heb is een voortdurend, zeurend gevoel van angst en stress. Alsof ik permanent vlak voor een spannend eindexamen sta. Ik word er doodmoe van!
De toestand van mijn zenuwstelsel:
Ik vergelijk het weleens met de spoorbomen die omlaag gaan en het rinkelende geluid dat een trein aankondigt. Bij mij gaan die altijd af; ook als er helemaal geen trein aankomt.
Alarm, alarm!
Ook word ik soms midden in de nacht wakker met een groot gevoel van alarm: alsof er iemand aan mijn bed staat die mij hardhandig wakker schudt omdat er brand is of zo en ik snel moet gaan rennen.
Overprikkeld en overvraagd
Ik voel me permanent overprikkeld en overvraagd/ Daarnaast kan ik onberedeneerd woedend worden om kleine dingen. Die woede slik ik snel in, omdat ik ook wel weet dat mijn reactie buitensporig is. Andere symptomen uit Gina Moffa’s lijst die ik herken zijn overmatige bezorgdheid, tegen dingen opzien en geheugenproblemen.
Wat moet ik hier nou mee?
Allemaal leuk en aardig, maar wat moet ik hier nou mee? Wat ís de boodschap van mijn lichaam? Heel concreet zegt Gina Moffa dat je de volgende dingen voor je lichaam kunt doen:
- Zorg voor een goede nachtrust (Om makkelijker te slapen gebruik ik de Lumenate app en luister ik naar de Nothing much happens podcast)
- Eet gezond
- Beweeg voldoende (Ik ga zes dagen per week ’s ochtends hardlopen)
- Zoek verbinding met mensen van wie je houdt
Daarnaast kun je zogenoemde lichaamsgerichte activiteiten/therapie doen, zoals yoga voor rouwende mensen gaan doen, acupunctuur, EMDR, psychodrama, mindfulness meditatie etc. gaan doen.
Er zijn dus heel wat mogelijkheden als het gaat om zorg voor je lichaam.
Helaas staat mijn geest het mij op dit moment niet toe om afspraken buiten de deur te maken.
Lekker dan!
Het is slechts één van de vele paradoxen waarmee je te maken krijgt in Het land van rouw.
Wat zijn de lichamelijke reacties die jij bij jezelf merkt als het gaat om rouw en verdriet?
Dit vind ik echt heel leerzaam. Mijn lichaam reageerde in voortdurende stress op lichamelijke signalen, wat leidde tot mijn hypochondrie.
Pingback:Huisvlijt weekoverzicht - Huisvlijt
Mijn buik voelde zooo leeg na de dood van mijn Lief…. En KOUD dat ik het had, die zomer.
Wonderlijk hoe dat werkt hè? Er is zelfs een boek getiteld:’Van missen krijg je het koud.’